Hva er “mining”, og hvordan kan du tjene bitcoins?
Du har kanskje hørt om det: Bitcoin mining. Men hva er det, og hvordan fungerer det? Det høres komplisert ut, men det er det ikke. Så hvis vi utelater de vanskelige ordene, hva kan vi fortelle deg om Bitcoin-gruvedrift og hvordan det fungerer?
Hva er Bitcoin Mining?
Når du hører ordet Bitcoin mining vil du raskt tenke på «Opprette nye Bitcoins», men faktisk er det ikke den rette beskrivelsen. Essensen av gruvedrift er å behandle transaksjoner i blokker. Gruvearbeiderne mottar også belønningen i form av Bitcoins og sikrer nettverket. Men hva er en gruvearbeider? Mer om det senere.
Et desentralisert nettverk
La oss først gå til det desentraliserte nettverket. Dette er et annet vanskelig ord, men det betyr faktisk ingenting mer enn et nettverk som ikke kontrolleres av noen regjering eller annet sentralt team. Nettverket rundt Bitcoins og andre kryptovalutaer er desentralisert. Det lar deg motta, sende og administrere penger.
Nettverket er veldig enkelt. Si at du vil betale en venn penger fordi du kjøpte noe fra ham, og du vil gjøre det i Bitcoins . Du åpner ganske enkelt lommeboken din, skanner QR-koden hans og sender Bitcoinene du ønsker å gi. Transaksjonen behandles umiddelbart, uten inngrep fra en bank eller noe annet. Din venn mottar pengene sine direkte i lommeboken.
La oss nå se på dette med en transaksjon gjennom banken. Gjennom appen til banken din kan du også sende penger raskt, det er sant. Men det er litt tregere. Du sender det fra bank til bank, i stedet for fra person til person som med Bitcoin-lommebøker. Hvis dere begge har samme bank, vil den være der nesten umiddelbart, men hvis vennen din har en annen bank, kan det ta noen dager. Eller hva med en bank i utlandet? Da tar det enda lenger tid. Du er da avhengig av banken og dens arbeidsmetoder.
Hvem kontrollerer transaksjonene?
Når du overfører et beløp gjennom en bank, sjekker banken transaksjonen. I dag er mye av prosessen automatisert, men banken er fortsatt den som godkjenner og registrerer transaksjonene. For eksempel, hvis du foretar en transaksjon over et visst beløp, blir det ofte sendt en rapport til skattemyndighetene for å forhindre svindel.
Det desentraliserte nettverket er det som styrer overføringen av Bitcoins. Dette nettverket består av et nettverk av datamaskiner, som alle behandler transaksjonen din. Hver node i dette nettverket har sin kopi av hele transaksjonshistorikken til den ene bitcoin. Derfor blir alle transaksjoner behandlet av alle datamaskinene som er koblet til nettverket og behandlet til blokker.
Disse transaksjons blokkene er alle i en kronologisk rekkefølge som begynner med gamle og slutter med nye transaksjoner. Dette skaper en kjede av transaksjons blokker. Dette kalles en blokkjede. Også kjent som en kjede av blokker.
Gjennom transaksjoner, blokker og blokkjeder kommer vi tilbake til gruvedrift og dets gruvearbeidere. Gruvearbeidere er arbeiderne som setter Bitcoin-transaksjoner i blokker i blokkjeden. Er du fortsatt med oss?
Gruvearbeidere og blokkene deres
Vi vet nå hva gruvearbeidere er, men hvordan fungerer gruvedrift i praksis? Du kan tro at hvem som helst bare kan legge til blokker i blokkjeden. Faktisk kan de. For å legge til en transaksjon, må datamaskinen gjette riktig løsning på et puslespill. Jo raskere datamaskinen kan gjøre dette, jo flere løsninger kan den gi per sekund.
Hver datamaskin vil gjette løsningene så raskt som mulig for å legge til en blokk i blokkjeden. For å oppnå dette behandler datamaskinen all informasjonen fra alle transaksjonene og setter den i en blokk. Deretter kjører den det gjennom en algoritme. Svaret som kommer gjennom algoritmen må være riktig. Bare når dette er tilfelle, kan en gruvearbeider legge til blokken. For å kunne gjøre alt dette, trenger datamaskinen datakraft. Med andre ord: du må kunne bevise at utstyret du vil bruke til gruvedrift har gjort jobben sin. Når dette skjer, snakker vi om bevis på arbeid.
Godtgjørelsen til gruvearbeidere
En god datamaskin er kostbar, og det samme er datakraft. Du trenger også energi for å kjøre datamaskinen. Også dette må betales månedlig. Dette er grunnen til at gruvearbeidere får en belønning i form av Bitcoins. For gruvearbeiderne er dette motivasjonen for å utføre sitt arbeid. Belønningen varierer, men kan være så mye som 12,5 bitcoins per transaksjon blokk. Bitcoins de mottar for dette er nye Bitcoins. En gruvearbeider mottar også alle transaksjonsgebyrene for de enkelte transaksjonene.
Godtgjørelsen for gruvedrift forblir ikke alltid den samme. Belønningen halveres hvert 4. år. Denne prosessen kalles Bitcoin-blokkhalvering.
Gruvearbeidere sikrer nettverket
Bitcoin-koden inneholder mye informasjon. For eksempel inkluderer denne informasjonen en kode som gjør det mulig å legge til en blokk hvert 10. minutt. Hvis vi ser på nettverket i dag, består det av tusenvis av gruvearbeidere. For å sikre at denne gruvedriften fortsetter i 10 minutter, må vanskelighetsgraden økes. Hvis dette ikke ville skje, frigjøres blokkene for raskt.
Dette er et problem, men å justere vanskelighetsgraden øker også sikkerheten i nettverket. Som individ er det for tiden praktisk talt umulig å få kontroll over Bitcoins. Hackere vil alltid prøve, men det er gjort veldig vanskelig for dem. Som en hacker trenger du mer enn halvparten av datakraften til hele nettverket. Når det er et angrep på blokkjeden, kaller vi det en 51% -angrep. Imidlertid er et angrep nesten umulig, rett og slett fordi det samlet sett er for mye datakraft.
Kan du utvinne bitcoins selv?
Som privatperson er det nesten ikke lenger lønnsomt å utvinne bitcoins selv. De første årene var dette fremdeles gjennomførbart. Da trengte du bare litt teknisk kunnskap om Bitcoins og en god bærbar PC, og du kunne gruve Bitcoins. Imidlertid blir flere og flere gruvearbeidere med, og som vi nettopp nevnte, øker vanskelighetsgraden. Som et resultat trenger du bedre utstyr for å kunne utvinne bitcoins. Det er derfor nå nesten umulig å gjøre dette selv. I alle fall er den enkle bærbare datamaskinen ikke lenger tilstrekkelig.
Gruvedrift kjører showet
Men hvem utfører gruvedriften, og hvordan fungerer den? Et spørsmål som har et klart svar: Gruvebassengene er selskapene som for tiden kontrollerer mesteparten av Bitcoin-gruvedriften.
Gruvedrift er selskaper som går sammen og kan derfor kontrollere gruveprosessen. Hvis du vil gruve bitcoins selv, kan du bli med i et gruvebasseng. Inntektene som genereres av gruvebassenget er delt på antall deltakere.
Å tjene penger på Bitcoin Mining
Dessverre, fordi inntektene er delt mellom deltakerne, er det også mye mindre bitcoin til overs per person. Derfor er det ikke veldig lønnsomt å gruve bitcoins selv. Men hvis du vil, kan du selvfølgelig utvinne Bitcoins for å støtte nettverket.
Vil du fortsatt tjene penger på gruvedrift av bitcoins? I så fall er det alltid en løsning. En av løsningene er å utvinne krypto ved å bruke kombinert datakraft.
Utstyr for gruvedrift
Hvis du har bestemt deg for å utvinne bitcoins, trenger du selvfølgelig riktig utstyr. Dette kan gjøres med avanserte ASIC-sjetonger. Men ikke løp til supermarkedet, for de selger ikke disse sjetongene der. ASIC-chips er noe helt annet.
Det mest kjente gruve utstyret kommer fra fabrikken til det kinesiske selskapet Bitmain. Hvert år slipper denne produsenten nytt utstyr som gjør det mulig å utvide kryptovalutaer. Bitcoin og Litecoin er to av dem.
Selvfølgelig er ikke dette utstyret billig. For å kjøpe utstyret, må du sannsynligvis betale en regning på over 10 000 kroner. Ok, det er mye penger, men tillater dette deg å komme i gang? Nei, dessverre ikke; det er flere kostnader involvert. Som vi nevnte tidligere, er det også spørsmål om strømforbruk, fordi datamaskinen din kjører hele dagen. (Og ikke glem natten).
Videre produserer utstyret mye støy og varme. Så datamaskinen må være på et trygt sted der den kan kvitte seg med varmen og hvor ingen plages av støyen.
For hvert problem er det selvfølgelig en løsning. Gruvearbeidere er noen ganger veldig kreative. Det er allerede historier om gruvearbeidere som ønsket å starte gruvedrift og sette datamaskinene i et tomathus. Der var ikke støy og varme noe problem.
Hvorfor er det gruvearbeidere?
Hvorfor vil du gruve? Utstyret er dyrt og resultatet er usikkert. Svaret er enkelt, med fortjeneste selvfølgelig! Hvis du har riktig utstyr, kan datamaskinen raskt finne løsningen på puslespillet. Du vil da ha fullført transaksjonen riktig og motta nye Bitcoins.
Som vi alle vet nå, kan Bitcoins øke i verdi raskt, slik at lommeboken din kan være verdt mye mer i dag enn den var i går, uten at du trenger å gjøre noe.
Skymining
Kan du fortsatt utvinne når du ikke har riktig utstyr? Ja det kan du! Du kan leie et sky gruveselskap.
Hvis du vil komme i gang med gruvedrift, kan et sky gruveselskap hjelpe deg. Dette kan spare deg for mye penger. Disse selskapene har satt opp datasentre, ofte i land der energi er mye billigere enn i Europa.
Det er nå klart at datamaskinene som brukes til gruvedrift, bruker mye strøm, og dette hindrer mange gruvearbeidere i å jobbe. Datamaskinene blir også varme på grunn av de mange beregningene, og trenger derfor en måte å kjøle seg ned. Hvis du plasserer en slik datamaskin i et varmt land, må den jobbe mye hardere for å kjøle seg ned, enn i et land der det er kaldt som standard. Island er derfor et veldig populært sted for sky gruveselskaper.
En annen fordel med å starte gruvedrift gjennom et sky gruveselskap er den begrensede kunnskapen som kreves. Selvfølgelig trenger du litt kunnskap om Bitcoins og gruvedrift, men du trenger fortsatt mindre kunnskap enn om du skulle gjort alt selv. Du trenger ikke å kjøpe noe utstyr, installere noe selv, og du trenger ikke å takle støy og varme. Så det er ikke nødvendig å finne en løsning på dette heller.
Før du tar opp med en sky gruvedrift, er det lurt å undersøke noe. Dessverre er det også svindlere i dette markedet, og selvfølgelig vil du unngå dem for enhver pris. Ofte er dette selskaper som lover å gi avkastninger som er for gode til å være sanne. Hvis et selskap er gjennomsiktig om adressen og kontaktinformasjonen, er dette mye mer pålitelig. Vær også oppmerksom på bilder av datasenteret og anmeldelser.
Forfatter
Om meg:
Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.