Investere med olje: alt om oljeinvestering
Olje kalles noen ganger det svarte gullet, og det er med god grunn. Det regnes som en av de viktigste råvarene og bestemmer helsen til hele økonomien. Oljereservene tar slutt og kampen om den sjeldne varen vil bare øke. Men hvordan kan du som privat investor dra nytte av dette? I denne artikkelen vil vi diskutere hvordan du kan investere i olje.
Begynn å handle olje med tre trinn:
- Trinn 1: åpne en handlekonto ved å klikke her >>
- Steg 2: gå til råvarer og se etter olje
- Trinn 3: klikk på kjøpsknappen for å kjøpe olje
Fun-fact: Du kan handle olje 100 % risikofritt gjennom en demokonto.
Hvordan investere i olje?
I den første delen av artikkelen så vi på de ulike mulighetene for å investere i olje: direkte handel med olje, kjøpe oljeaksjer og fond.
Direkte spekulering på prisen på oljefat
Du kan velge å investere direkte i oljefat. Råolje er vanskeligere å lagre enn for eksempel gull. Du kan ikke kjøpe og bare lagre oljefatene i hagen din. Heldigvis kan man med derivater spekulere i prisutviklingen på olje. Du kan gjøre dette med CFDer, futures eller opsjoner. La oss se hva de beste alternativene er.
CFD-er på oljefat
Ønsker du å spekulere i oljefat på kort sikt, er CFD-er interessante. Når du investerer i råolje med CFD-er, betaler du et spesifikt beløp i dollar og fatene blir deretter plassert på dine åpne posisjoner. Når prisen stiger tjener du og når prisen faller taper du penger. Tønnene blir selvsagt aldri levert, så det er kun prisøkningen eller -nedgangen som er viktig. Her kan du lese mer om hvordan handel med CFD-er fungerer.
CFD-er er perfekte for å spekulere i prisendringer på råolje. Du kan også satse på prisfall med CFD-er. Ønsker du å kjøpe Olje-aksjer? Du kan trade direkte i Olje-aksjer med en av disse pålitelige nettmeglerne:
Megler | Kostnader | Registrere |
---|---|---|
Minimumsinnskudd er 50 USD/EURO. Kapitalen din er under risiko. | ||
Handle aktivt Olje-aksjer til lav pris med en gratis demo! |
Oljefutures
En av de mest kjente måtene å investere i olje på er å bruke futures. De mest kjente futures er råolje (CL) og Brent Oil (CL) futures. Futures er leveringskontrakter som lar deg motta en fast mengde olje på utløpsdatoen. Futures er ofte ikke et godt valg for nye investorer.
Med en future har du umiddelbart en multiplikator på 1000. En kontrakt inngås til en verdi av 1000 fat. Dette kan føre til at dine gevinster og tap på en kontrakt kan svinge mye. I tillegg har du plikt til å ta ta levering av råvaren ved utløpet av terminen. Dette førte til et enormt krasj i april 2020, ved oljeprisen til og med ble negativ. Fordi ingen faktisk ønsket å motta oljen så krasjet prisen enormt.
Olje opsjoner
Du kan også velge å investere i olje ved å bruke opsjoner. Med opsjon har du mulighet, men ikke plikt til å kjøpe eller selge olje til fast pris. Med en kjøpsopsjon har du muligheten til å kjøpe olje til en bestemt pris og med en salgsopsjon har du muligheten til å selge til en bestemt pris.
Hvert opsjon har en utløpsdato. Hvis opsjonen ikke gir en attraktiv fortjeneste før opsjonens utløp, vil du miste hele verdien av investeringen. Vil du vite mer om investering i opsjoner? I denne artikkelen du kan lese alt om det!
Investering i oljeaksjer
Det er også mulig å investere indirekte i olje. En velkjent måte du kan investere indirekte i olje er ved å kjøpe aksjer i oljeselskaper som Shell eller BP. Når du investerer i aksjer, er det ikke bare oljeprisen som bestemmer resultatene dine.
BPs oljeutslipp i Mexicogolfen i 2010 forårsaket mye sivil uro. Denne uroen førte til et kraftig fall i BPs aksjekurs. Når oljeprisen stiger, kan prisen på et oljeselskap likevel falle. Når du investerer i en oljeselskap aksje er det derfor viktig å studere selskapets resultater nøye.
Det er to måter du kan investere i oljeselskapenes aksjer. Den første er å kjøpe aksjene direkte og holde dem i porteføljen din. Dette kan være en god strategi hvis du ønsker å investere i olje på lengre sikt. Et sted hvor dette er mulig er Freedom24.
Det er også mulig å handle aktivt i oljeselskapenes aksjer. Det er flere meglere der det er mulig. Vil du vite hvor du skal investere i oljeaksjer? Ta en titt på nettmegler oversikten:
Investering i et fond eller ETF
Den siste måten du kan investere i olje på er ved å kjøpe eierandeler i et fond, også kalt en ETF (børshandlet fond). Du kan skille mellom to typer fond: aksjefond og fond som prøver å følge oljeprisen direkte.
Aksjefond følger et jevnt antall aksjer knyttet til oljeselskaper. Eksempler på europeiske ETFer er Lyxor ETF STOXX EUROPE 600 OIL og GAS og iSHARES STOXX 600 OIL & Gas UCITS EFT DE. Hvis du ønsker å investere i det globale markedet, kan du investere i SPDR MSCI World Energy UCITS ETF.
Oljefond prøver å spore olje forløpet. De gjør vanligvis dette ved å kjøpe opp futures. Eksempler på fond som prøver å spore oljeprisen på denne måten er UCO og USO. Ulempen med disse er at de må fortsette å rulle over futures til neste måned. De nye futures er typisk dyrere, fordi få mennesker venter på selve tilførselen av olje. Som et resultat kan du bare dra nytte av denne typen fond når oljeprisen stiger kraftig.
Hvordan kan du forutsi oljeprisen?
Når du skal investere i olje, må du følge nøye med på prisen. I denne delen av artikkelen ser vi på hvordan du kan forutsi oljeprisen, både ved kort og langsiktig.
Oljepris på kort sikt
På kort sikt kan oljeprisen svinge kraftig. Det er mange grupper som påvirker oljeprisen. Tross alt bestemmes oljeprisen til syvende og sist av balansen mellom tilbud og etterspørsel. For eksempel, hvis OPEC bestemmer seg for å eksportere mer olje, vil prisen på olje falle på grunn av økningen i tilbudet. En konflikt i et land som eksporterer olje kan imidlertid presse prisene opp. I den situasjonen blir folk nervøse for fremtidige oljeleveranser.
Derfor er det på kort sikt vanskelig å fastslå oljeprisen. Selv om det vanligvis er en klar retning i prisutviklingen, kan den plutselig endre seg på grunn av en viktig hendelse et sted i verden. Av den grunn er olje et populært handels instrument for daytradere, og investorer som aktivt investerer hver dag. Sterke prissvingninger gjør at aktive investorer kan oppnå gode resultater med olje.
Derfor er det lurt å følge nøye med på nyhetsoppslagene. Med hver nyhetsartikkel, vurder effekten den vil ha på den gjennomsnittlige investoren. Tenk på følgende eksempler:
- En nyhetsrapport om at USA bestemmer seg for å utnytte oljereservene sine (1).
- En nyhetsrapport om at forbrukere i økende grad bruker bilen sin (2).
- Det pågår en krig i en stor oljeproduserende region (3).
Generelt sett er det nyhetsoppslag hvor tilgangen på olje øker fører til prisfall (melding 1). Når etterspørselen ser ut til å øke, stiger prisen vanligvis (melding 2). Til slutt kan også en nedgang i tilbudet føre til en økning i prisene (melding 3).
Store begivenheter har en sterk effekt på prisen på oljeaksjer
Olje på lang sikt
Fremveksten av nye store aktører på verdensscenen som Kina vil bare øke oljeforbruket de neste årene. Ifølge nyere spådommer vil det bare gå 40 år før oljeforsyningen er helt oppbrukt. For øyeblikket ser olje ut til å være en stor investering. Ettersom lagrene fortsetter å falle og forbruket fortsetter å øke, er det ikke urealistisk å anta at prisen vil stige ytterligere.
Det er imidlertid også viktig å holde øye med alternative energikilder. Olje og andre fossile brensler mister popularitet på grunn av forurensningen de forårsaker. På grunn av dette ser flere selskaper etter alternativt drivstoff. Det kan være at en alternativ energikilde i fremtiden vil bli den dominerende faktoren. Men for øyeblikket er dette langt fra tilfelle, og inntil da kan det være attraktivt å investere i olje!
Hva bør du være oppmerksom på når du investerer i oljeaksjer?
Mange investerer i oljeaksjer på grunn av dens stabile natur. På kort sikt kan oljeprisen svinge betydelig. Likevel går økonomien på olje og prisen når stadig nye topper. Men hva bør du egentlig være oppmerksom på når du velger og kjøper oljeaksjer?
Vurder hva du vil investere i
De fleste kjenner til selskaper som Shell og Total. Imidlertid er det mange flere selskaper som er aktive i olje produksjonsprosessen. Når du investerer i olje, kan du investere i tre ulike stadier av olje prosessering: oppstrøms, midtstrøms og nedstrøms.
Oppstrøms Sektoren er hovedsakelig opptatt av oljeleting og produksjon. Selskaper i denne sektoren leter etter måter å få olje opp av bakken. For eksempel leter et selskap som Fugro etter egnede steder å bore etter olje. Andre selskaper driver igjen med å produsere materiale eller levere arbeidskraft. Når økonomien går bra, klarer denne typen selskaper det bra: det er mer etterspørsel etter høyere produksjon.
Midtstrøm Sektoren er engasjert i transport og lagring av olje. Denne sektoren er bindeleddet mellom oppstrøms- og nedstrøms sektorene. Eksempler på selskaper som er aktive i denne sektoren er Vopak og Scorpio. Et selskap som driver med lagring av olje kan også gjøre det bra til en lav oljepris. I dette tilfellet er det ofte overproduksjon. Disse selskapene er da pålagt å lagre all olje som ikke brukes.
Den siste sektoren som omhandler olje kalles nedstrøms sektoren. Denne sektoren raffinerer råolje og behandler den deretter til et brukbart materiale. Råolje må fortsatt omdannes til for eksempel bensin til bilen din, asfalt eller parafin. Selskaper som er involvert i dette trinnet i produksjonsprosessen inkluderer Marathon Petroleum og Exxon Mobil.
Mange større oljeselskaper er engasjert i ulike komponenter i olje produksjonsprosessen. Undersøk hvilke markedsforhold selskapet du ønsker å investere i gjør det bra. Noen aksjer kan være mindre avhengige av oljeprisen enn andre.
Sørge for tilstrekkelig mangfold
Dessuten, når du ønsker å investere i olje ved å kjøpe aksjer, må du diversifisere tilstrekkelig. Det er uklokt å legge alle pengene dine i én oljeaksje. Selv ved høy oljepris kan et selskap fortsatt gå konkurs. Feilstyring eller svindel kan endre et selskap fra et selskap på toppnivå til en total flopp på en dag.
Gjør derfor nok research når du investerer i oljeaksjer. Det er viktig å forstå hvordan et selskap tjener sin fortjeneste.
Lag en plan
Å kjøpe og selge oljeaksjer tilfeldig under en krise er ikke en god strategi. Det er viktig å lage en plan. Tenk først over hvorfor du ønsker å kjøpe aksjer. Ønsker du å bygge en inntekt ved å kjøpe aksjer som betaler en høy utbytte? Da kunne en investering i Shell slått godt ut. Ønsker du å få en høy prisgevinst? Da må du kanskje investere mer aktivt.
Bestem selv hva målet ditt er, og skriv deretter ned hva pris målet ditt er. På den måten fortsetter du å følge en klar plan og taper ikke unødvendige penger når du får panikk.
Vær oppmerksom på kostnadene
Når du begynner å investere i aksjer, er det viktig å være oppmerksom på kostnadene. Ved å investere hos en dyr megler taper du noen ganger på mange tusen til titusener i det lange løp. Vil du vite hvilke meglere du kan investere billigst hos? I vår samlede oversikt kan du umiddelbart se hva som er den beste parten for å begynne å handle oljeaksjer:
Hvordan kan du tjene penger på fallende oljepris?
Det er også mulig å tjene penger på fallende oljepris. Dette gjør du ved å plassere en shortposisjon på oljeprisen. Når du åpner en shortposisjon legger du inn en ordre på en fallende oljepris. Dette har følgende effekt:
- Når oljeprisen går opp, taper du penger.
- Når oljeprisen faller, tjener du penger.
Gjeldende oljepris
Ønsker du å begynne å investere med en gang?
Før du bestemmer deg for å investere i olje, er det lurt å øve med en gratis demokonto først. Dette gjør det mulig å lære det grunnleggende om å investere først, slik at du kan få en vellykket start.
Forfatter
Om meg:
Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.